Latvijas atklātā SUP čempionāta otrajā dienā – 29.augustā notika Latvijas čempionāts SPORTA un TAUTAS klasēs un uz starta stājās 28 dalībnieki, bet kopā abās dienās dažādās klasēs un distancēs piedalījās 35 sportisti, kas ir par trešdaļu vairāk kā iepriekšējā čempionātā, norādot uz stabilu SUP popularitātes pieaugumu. Laikapstākļi gan vairāk bija piemēroti vindsērfingam un kaitbordam, jo sacensību dalībniekiem distancē nācās cīnīties ar stipru vēju un viļņošanos, bet visi cīnījās godam un šīgada medaļas tika izcīnītas ne tikai ar airēšanas tehnikas iemaņām un pieredzi, bet arī ar rakstura stingrību, gribasspēku un milzīgu izturību.

Šis čempionāts bija nozīmīgs arī ar vēl vienu īpašu notikumu Latvijas SUP sportā – Latvijā ražotā dēļa Prestol pirmo oficiālo startu valsts čempionāta līmenī. Pateicoties labiem airētājiem, šis sacensībām vēl pagaidām nedaudz smagnējais dēlis šķērsoja finiša līniju kā otrais sieviešu, bet kā trešais vīriešu konkurencē, izcīnot zeltu 12’6″ sieviešu konkurencē un sudrabu tajā pašā klasē vīriešu konkurencē. Vēlam veiksmi turpmākajā attīstībā un gaidīsim uzlabotos modeļus, jo plāni šo dēļu ražotājiem ir tālejoši.

Īpašs paldies Valdim Kļaviņam un Martiņam Lucānam par kvalitatīvo sacensību tiesāšanas organizēšanu gan krastā gan arī ūdenī.

Fotogrāfijas ir apskatāmas galerijās, bet visi rezultāti sadaļā “Sacensības”

SPORTA klasē tika izcīnīti 2 medaļu komplekti katrā grupā – 14′ un 12’6” dēļu apakšklasēs, kā arī Kopvērtējuma kauss katrā grupā, kuru iegūst dalībnieks, kurš pirmais pabeidz distanci. Sieviešu grupai distance bija 5000m, bet vīriešiem divreiz garāka – 10000m. Sievietēm uz starta stājās 6 dalībnieces pa 3 katrā apakšklasē, bet vīriešiem 8 dalībnieki – pa 4 katrā dēļu apakšklasē.

TAUTAS klasē, kurā tika dots kopējais starts abām grupām piedalījās 9 vīrieši un 5 sievietes un katrā grupā tika izcīnīts pa medaļu komplektam.

Pirmais starts tika dots plkst 10.00 un distancē devās sievietes, kas startē SPORTA klasē. Pēc 43 minūšu cīņas pirmā finišu sasniedza Baiba Lejiņa, kas uzvarēja 14′ dēļu klasē un otro gadu pēc kārtas kļuva par Latvijas čempioni, nostiprinot savu dominanci SUP sportā Latvijā. Otrā finiša līniju šķērsoja Digna Tuča, tādējādi uzvarot 12’6” dēļu klasē. Kā trešā distanci pabeidza Santa Rasa-Daukše, izcīnot sudrabu 12’6” dēļu klasē.

Nākamais starts tika dots TAUTAS klasei 3000m distancē. No 14 dalībniekiem startā finišā sagaidījām tikai 9, jo daudziem laika apstākļi distancē izrādījās par grūtu pirmajai reizei. Kā jau iesācējiem dažkārt gadās, distancē bija arī kuriozi ar distances izpratni un finiša līnijas šķērsošanu, bet kopumā visi dalībnieki bija apmierināti un priecīgi, sevišķi uzvarētāji, kuri nākamgad gan vairs nevarēs startēt TAUTAS klasē un būs jāiemēģina savi spēki SPORTA klasē.

Vīriešu grupā uzvarēja Kristaps Štokmanis, apsteidzot Latvijas ūdenssporta leģendu – vējdēļu burātāju Ansi Dāli, bet bronzu sīvā cīņā savā īpašumā ieguva Aigars Zaļūksnis.

Sieviešu grupā uzvaru izcīnīja Lilastes Porto Resort SUP dēļu nomas pārstāve Gita Rudzīte, kā otrā finiša līniju šķērsoja Egmonda Žeidure, kura startēja ar piepūšamo Fanatic dēli, bet bronzas medaļu izcīnīja arī Porto Resort pārstāve Kristīne Straume, kurai šis nebija pirmais starts Latvijas čempionātā.

Kā pēdējie, noslēdzot 2015. gada Latvijas čempionātu, uz starta līnijas stājās 8 dalībnieki, kas bija pieteikuši dalību vīriešu SPORTA klasē. Pieņemoties spēkā rietumu puses vējam, laika apstākļi kļuva arvien skarbāki supotājiem, bet pateicīgāki vējdēļu burātājiem, kuri nekavējās izmantot situāciju. Lai gan līdzīgi laika apstākļi šogad bija gandrīz visās notikušajās sacensībās, nevienās sacensībās distance nebija 10 kilometrus gara. Distancē bojas tika izkārtotas tā, lai dalībnieki varētu parādīt savas prasmes visos SUP sporta komponentos – pretvēja, sānvēja un sānviļņa airēšanā, kā arī downwindā un pat nedaudz arī sērfošanā. Šādos apstākļos pirmais distanci veica pieredzējušais Normunds Barinovs, kas iepriekšējos divos čempionātos bija izcīnījis sudraba godalgas. Šogad, pēc jaunā formāta ieviešanas, Normunds startēja 12’6” dēļu apakšklasē  un izcīnīja zeltu ne tikai savā apakšklasē, bet arī ieguva Kopvērtējuma kausu. Otrais distanci pabeidza Edvīns Bergmanis, un kļuva par Latvijas čempionu 14′ dēļu apakšklasē, bet trešais, izcīnot sudrabu 12’6” apakšklasē, ar Latvijā ražoto dēli Prestol finišēja Arvis Iļjins, kuram šādi laikapstākļi izrādījās par sarežģītu pirmajā reizē.

Pēc neilgas atpūtas un rezultātu apkopošanas notika uzvarētāju apbalvošana. Visi godalgoto vietu ieguvēji saņēma medaļas un diplomus, kā arī sacensību atbalstītāju balvas – UMCOAT lietussargu somas un 3 WIND KNOTS dizaina rokassprādzes ar latviskiem rakstiem un nozīmi. SPORTA klases distances uzvarētāji Baiba Lejiņa un Normunds Barinovs, kas abi pārstāv Pancooka SUP Racing team, saņēma arī absolūto Latvijas čempionu kausus, kas nekavējoties tika pildīti ar sacensību organizatoru dāvāto šampanieti.

Ņemot vērā tendences, nākamgad ir gaidāms vēl lielāks dalībnieku skaits. Cerams, ne tikai Latvijas čempionātā, bet arī visas sezonas garumā dažādās sacensībās dažādās Latvijas ūdenstilpnēs.

Sekojiet informācijai un tiekamies ūdenī!!