28. un 29. augustā Ķīšezerā notika 3. Latvijas SUP čempionāts, kuru jau otro gadu organizē Latvijas SUP asociācija ciešā sadarbībā ar SIA Burusports. Pirmo gadu sacensībām bija atklātā čempionāta statuss (iespēju piedalīties izmantoja viens ārzemju pārstāvis – Mati Link no Igaunijas), kā arī jauns formāts – tas notika 2 dienas un tika sadalīts 3 klasēs (BIC SUP ONE DESIGN, SPORTA un TAUTAS), no kurām viena – SPORTA klase vēl tika sadalīta arī 2 dēļu (14′ un 12’6”) apakšklasēs. Līdz ar to čempionāta ietvaros līdzšinējā viena kopējā distances airējiena un grupas medaļu komplekta vietā notika sacensība par 5 medaļu komplektiem gan vīriešu gan sieviešu grupās dažādās distancēs. Dalībnieki, tiesneši un laika apstākļi parūpējās, lai sacensības būtu aizraujošas visās klasēs un kategorijās. Un, protams, jāsaka liels paldies arī visiem šo SUP sacensību rīkošanas atbalstītājiem. Gan pastāvīgajiem – SIA Burusports, Cabo cafe un Vindsērfinga klubam 360 par sacensību rīkošanai nepieciešamās infrastruktūras nodrošināšanu un tehnisko atbalstu,  gan arī tiem, kas SUP atbalsta pirmo gadu – AS VEF, SIA Latectus un Brīvdabas Nams par finansiālo atbalstu, bet lietussargu somu zīmolam UMCOAT un Sigitai Trukšānei no 3 Wind Knots par vērtīgajām balvām sacensību medaļniekiem. Īpašs paldies arī Venden ūdens piegādātājiem par to, ka sacensību dalībnieki slāpes neizjuta ne ezerā, ne arī krastā, kā arī Burusporta nomas vadītājam Kasparam Meņģelim par visa nepieciešamā inventāra sagatavošanu  BIC SUP ONE DESIGN sacensībām.

Pirmajā dienā – 28.augustā notika Latvijas čempionāts BIC SUP ONE DESIGN klasē. Šajā klasē tikai izcīnīti 2 medaļu komplekti katrā grupā – 500m sprinta distancē un 5000m tehniskajā distancē, kā arī Kopvērtējuma kauss, kuru iegūst dalībnieks, kas visu startu kopsummā iegūst mazāko punktu skaitu (ieņemtā vieta = punktu skaits). Saskaņā ar sacensību Nolikumu sākumā notika sprinta sacensības, kuru katras grupas 6 finālisti automātiski kvalificējās tehniskajai distancei.

Sacensības piektdienas pievakarē pulcēja 16 dalībniekus vīriešu grupā un 8 dalībnieces sieviešu grupā. Priecēja tas, ka bija daudz jaunu dalībnieku, kas līdz šim nebija piedalījušies ne tikai iepriekšējos Latvijas čempionātos, bet arī SUP sacensībās vispār, kaut gan dažiem ir milzīga pieredze citos ūdenssporta veidos – brāļi Dagnis un Arvis Iļjini ir akadēmiski izglītoti, Latvijas izlases līderi kanoe airēšanā – Dagnis ir bijis pasaules čempionāta sudraba medaļas ieguvējs U-23 grupā 2013.gadā Kanādā un šobrīd ir Latvijas Olimpiskajā vienībā startam 2016. gada Olimpiādē Brazīlijā, bet Arvis savu meistarību pirms čempionāta jau bija nodemonstrējis pēdējā Burusports SUP kausa posmā, kurā izcīnīja uzvaru sprintā, bet tehniskajā distancē ierindojās 2.vietā, savukārt, Jevgeņijs Gavrilovs ir viens no Latvijas līderiem freestyle un wave vējdēļu burāšanā, kurš stipri vējainā laikā ar saviem akrobātiskajiem trikiem ir priecējis mūs arī Ķīšezerā. Savukārt, sieviešu grupā šogad startēja sertificēta airēšanas trenere un 35(!)-kārtējā Latvijas čempione smaiļošanā Digna Tuča. Līdz ar to, kaut arī vairāki pagājušās un šīs sezonas līderi (Andris Bisnieks, Gints Feņuks, Andžejs Maculēvičs,  Kristaps Salens, Olga Šilova) dažādu iemeslu dēļ nevarēja piedalīties, par konkurences trūkumu dalībniekiem nebija pamata sūdzēties, ko sacensību gaita arī parādīja.

Sprinta distancē dalībnieki abās grupās izlozes kārtībā tika sadalīti pusfināla hītos – vīriešiem pa 8 dalībniekiem, bet sievietēm pa 4 katrā hītā, no kuriem 3 labākie katrā hītā kvalificējās sacensību finālam un arī 5000m tehniskajai distancei.

Vīriešiem pirmajā pusfinālā principiāla spēkošanās izvērtās starp Burusports BIC SUP ONE DESIGN seriāla šīs sezonas 2. un 3.vietas ieguvējiem Normundu Barinovu un Edvīnu Bergmani. Pirmais sasniedzot boju, Normunds pagriezienā pie tās negaidīti piedzīvoja kritienu, kas ļāva Edvīnam viņu apsteigt un izcīnīt uzvaru. Kā trešais kvalificējās Igaunijas pārstāvis Mati Link, pierādot, ka atbraucis cīnīties par medaļām, nevis tūrisma izklaides braucienā. Otrajā pusfinālā cīņa izvērtās starp jau pieminētajiem pieredzējušajiem ūdenssportistiem – brāļiem Iļjiniem un J. Gavrilovu. Sīvā cīņā pirmo vietu izcīnīja Arvis Iļjins, atstājot brāli Dagni otrajā, bet Jevgeņijs finišēja trešais.

Sievietēm pirmajā pusfinālā pārsteigumi nenotika un pirmo vietu izcīnīja neapšaubāma pēdējo 2 sezonu līdere Baiba Lejiņa, kas gūst uzvaras visās sacensībās, kurās piedalās. Otrajā vietā strauji progresējošā Santa Rasa-Daukše, trešā – Santas sīvākā konkurente visas sezonas garumā Ieva Liniņa. Otrajā pusfinālā pirmo reizi savas SUP prasmes sacensībās atrādīja Digna Tuča un nelika vilties, pārspējot pagājušās sezonas Latvijas vicečempioni Jūliju Viktorovu (2.) un Anitu Ozoliņu (3.), kas ir viena no aktīvākajām supotājām un vienmēr stabila sacensību dalībniece.

Sprinta finālos īpaši lielu pārsteigumu nebija – vīriešiem, kā jau tika prognozēts, par pirmo vietu ļoti sīva cīņa notika starp brāļiem Iļjiniem, kurā par mata tiesu pārāks bija Dagnis, Arvi atstājot otrajā vietā, bet kā trešais, sākotnēji “aizguļoties” startā, bet pēc tam izmantojot “sāpīgo” Edvīna Bergmaņa kritienu pie bojas (kā pēc tam čaļi savā starpā jokoja, ka labāk ir nokrist pusfinālā, nekā finālā), kas, visticamāk, liedza viņam kāpt uz pjedestāla, jo boju bija sasniedzis kā otrais, finiša līniju šķērsoja Normunds Barinovs. Sievietēm zeltu izcīnīja Baiba Lejiņa, savukārt, sīvā cīņā par atlikušajām godalgotajām vietām sudrabu ieguva Digna Tuča,  bronzu – Santa Rasa-Daukše.

Neilgi pēc tam, jau metoties krēslai uz ezera, starts tika dots 5000m tehniskajai distancei, kurā gan no starta atteicās Dagnis Iļjins, Jevgeņijs Gavrilovs, Mati Link un Jūlija Viktorova, dodot iespēju startēt citiem dalībniekiem, ko labprāt izmantoja Andrejs Daukšis un Aleksandrs Ballods Uz starta līnijas kopumā izgāja 10 dalībnieki no paredzētajiem 12. Vīriešu konkurencē lielāko distances daļu sīva spēkošanās notika starp Arvi Iļjinu un Normundu Barinovu, kurā pārāks tomēr izrādījās 24 gadus jaunākais Arvis, kurš līdz ar to sev nodrošināja arī uzvaru Kopvērtējuma kausa izcīņā. Trešajā vietā finišēja Edvīns Bergmanis. Sieviešu grupā pirmo vietu un Kopvērtējuma kausu izcīnīja Baiba Lejiņa, otrā vieta SUP sporta jaunpienācējai Dignai Tučai, trešā – Santai Rasai – Daukšei, kas ir ļoti mērķtiecīga, noteikti tagad trenēsies vēl uzcītīgāk un nākamajā sezonā, visticamāk, varam sagaidīt vēl aizraujošākas kaislības distancēs.

Apbalvošana notika, kad jau bija satumsis un pēc tās vairāki dalībnieki vienojās kopīgām vakariņām Cabo cafe un apsprieda sacensību gaitu, bet citi devās atpūtā, lai gatavotos nākamās dienas sacīkstēm, kas bija paredzētas jau no paša rīta.